Büyükelçi Egemen Bağış’tan Napoli’de Anlamlı Ziyaret: Barış Müzesi’nde Çanakkale Şehitleri’ne Özel Bölüm

Ziyaret sırasında Bağış’ın girişimiyle müzede Çanakkale Şehitleri’ne özel bir bölüm oluşturulması kararlaştırıldı.
Bocelli Vakfı’nın Pompei Antik Kenti’nde düzenlediği bir etkinlik kapsamında Napoli’de bulunan Bağış ve eşi Beyhan Bağış, müze yetkilisi Prof. Michele Capasso’nun ev sahipliğinde Barış Müzesi’ni gezdi. 2 Eylül 2005 tarihinde, dönemin Başbakanı olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açılışını gerçekleştirdiği İstanbul Salonu başta olmak üzere, müzenin pek çok bölümünü inceleyen Bağış çifti, müzenin barış ve insanlık temalı anıt alanlarını da ziyaret etti.
Büyükelçi Bağış, müzede savaş mağdurlarından göçmenlere, açlıktan ve susuzluktan hayatını kaybeden çocuklardan deniz kazalarında yaşamını yitirenlere kadar pek çok dramatik hikâyeyi yansıtan sembollerin bulunduğunu belirtti. Bu kapsamda, şehitler diyarı Çanakkale’yi de müzeye dahil etmek üzere Vakıf Başkanı Capasso ile fikir birliğine vardıklarını açıkladı.
Ziyareti hakkında değerlendirmelerde bulunan Bağış, “Sayın Cumhurbaşkanımız ile birlikte yıllar önce ziyaret ettiğimiz bu merkezde bulunmak ve o anıları eşimle birlikte yeniden yaşamak bizleri duygulandırdı. BM Medeniyetler İttifakı Yüksek Danışma Kurulu üyesi olarak temsil ettiğim ülkemiz adına, kısa süre önce açılan bu anıta Çanakkale’nin de eklenmesini sağladık,” dedi.
Egemen Bağış, geçtiğimiz ay 7 Haziran 2025’te BM Genel Sekreter Yardımcısı ve Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi Miguel Angel Moratinos’un katılımıyla açılışı yapılan anıtın oldukça etkileyici olduğunu vurguladı. Anıtta özellikle Gazze’de eşini ve dokuz çocuğunu kaybetmiş bir annenin, çocuklarının yüzünü sildiği ve üzerine isimlerini yazdığı havlunun yer aldığını aktaran Bağış, bu objenin Napoli limanı girişinde sergilenerek barış mesajını güçlü bir biçimde verdiğini ifade etti.
Vakıf Başkanı Prof. Capasso ise, 1915 yılında birçok farklı milletten yüzbinlerce kişinin hayatını kaybettiği Çanakkale’nin anıta dâhil edilmesinin sembolik önemine vurgu yaparak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dünya barışı yolunda en çok çaba harcayan liderlerden biri olduğunu dile getirdi. Capasso ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a selam ve saygılarını iletip, kendisini yeniden Napoli’ye davet ettiklerini belirtti.
Ziyaret kapsamında Beyhan Bağış da, Capasso’nun daveti üzerine kadın hakları konusunda farkındalık yaratmak amacıyla hazırlanan ve Anna Lindh Vakfı’nın 43 ulusal ağı tarafından desteklenen “KIMIYYA Manifestosu”na imza attı. Manifestoya ilişkin görüşlerini paylaşan Beyhan Bağış, “Cinsiyet eşitliği ve insan haklarına adanmış milyonlarca kadından biri olarak bu manifestoyu imzalamak gurur vericiydi. Ayrıca, 2003 yılında suikasta kurban giden, AB sürecimize güçlü destek sunan İsveç’in eski Dışişleri Bakanı Anna Lindh’i bu vesileyle anmak da anlamlı bir anı oldu,” ifadelerini kullandı.
Muhabir: Esin Inci