Prof. Ercan Olası Büyük Deprem İçin Ne Dedi?” – Hamle Gazetesi

0


 

 “Bursa’da Peş Peşe Depremler: Prof. Ercan Olası Büyük Deprem İçin Ne Dedi?”

Bursa’nın Gemlik ilçesinde meydana gelen 4.3 büyüklüğündeki deprem sonrasında gözler yeniden bölgedeki fay hatlarına çevrildi. Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Övgün Ercan, yaptığı açıklamada, Gemlik’te art arda yaşanan depremlerin bölgede gerginliğin arttığını gösterdiğini söyledi. Ancak Ercan, “Bu büyüklükteki depremler yıkıcı olmaz, paniğe gerek yok. Bölge gerilmekte, ama yıkım eşiğinin altındayız” diyerek önemli bir uyarıda bulundu.

 

 “Bursa’da Peş Peşe Depremler: Prof. Ercan Olası Büyük Deprem İçin Ne Dedi?”

“Bu artçı değil, tek başına bir deprem”

Prof. Dr. Ahmet Övgün Ercan, deprem sonrası yaptığı açıklamada Gemlik-Bursa merkez üslü depremin yerin 12.91 kilometre derinliğinde meydana geldiğini belirterek, “Bu daha önceki 4.2 büyüklüğündeki depremin artçısı değil, tek başına bir deprem. Demek ki o bölgede ardışık bir deprem yığılması görüyoruz” dedi.

Ercan, bunun bölgede gerginlik birikmekte olduğunun bir göstergesi olduğunu ifade ederek, “Gerilen her yer eninde sonunda deprem üretir. Burası şu anda deprem hazırlığı içinde” diye konuştu.

“Bursa kolu en fazla 7.2 büyüklüğünde deprem üretebilir”

Bölgede deprem potansiyelini değerlendiren Ercan, Kuzey Marmara’da Kuzey Anadolu kırığının üç diri kolu bulunduğunu hatırlatarak şu bilgileri verdi:

  • “Bunlardan en etkilisi kuzey koludur. Gölcük’ten başlayıp İstanbul önlerinden, Tekirdağ’dan geçerek Saros Körfezi’ne kadar uzanır.”
  • “İkinci etkin kol ise Bursa koludur. Daha güneyde yer alır ve en fazla 7.2 büyüklüğünde deprem üretebilir.”
  • “Orta koldaki Gemlik kolunun üretebileceği en büyük deprem ise 6.2 ila 6.4 büyüklüğündedir.” 

 “Bursa’da Peş Peşe Depremler: Prof. Ercan Olası Büyük Deprem İçin Ne Dedi?”

“Yıkım eşiği 6.4, bu tür depremler yıkım getirmez”

Bölgedeki depremlerin İstanbul’a etkisini de değerlendiren Prof. Dr. Ercan, “İstanbul’un içinde bir deprem beklemiyoruz. Yaklaşık 25 km güneyinde, Silivri ve Küçükçekmece önlerinde 6.4 ile 7.1 arasında depremler bekleniyor. Ama bu depremler için henüz erken” dedi.

Ercan, Kuzey Marmara’da yıkım eşiğinin 6.4 olduğunu vurgulayarak, “6.4’e kadar bu bölgede olacak depremler yıkım yapmaz. Bizim esas çekincemiz yıkım yapacak depremler. 3.9’luk depremleri biz jeofizikçiler olarak bilimsel olarak önemseriz ama halka bir uyarı olarak önemsemeyiz. Çünkü bu gereksiz tedirginlik yaratır” diye konuştu.

“Gemlik ile İmralı arası en duyarlı yer”

Ercan, Bursa’daki fay hatları açısından en dikkat çeken noktanın Gemlik ile İmralı adası arası olduğunu belirterek, “Bu aralık özellikle depreme duyarlı. Ancak 6.2 ila 6.4 büyüklüğündeki bir deprem betonarme yapılarda yıkıcı olmaz. Köy evlerinde, minarelerde çatlamalar veya kısmi yıkımlar görülebilir ama ölümcül tablolar pek oluşmaz” dedi.

“Gemlik’in zemini oynak, güçlendirme şart”

Gemlik’in zemin yapısına da dikkat çeken Ercan, “Gemlik şehir merkezi tamamen alüvyonlar üzerine kurulu, oldukça oynak bir yer. Burada rezonans çalışmaları yapılarak güçlendirme ve kentsel dönüşüm şiddetle öneriyoruz. Tek çare bu” ifadelerini kullandı.

Ercan, Gemlik Devlet Hastanesi ve toplu konutlarının da dağlık alana kurulmasının doğru bir karar olduğunu vurgulayarak, “Bu konuların abartılması yapı sektörünü kışkırtır, kalan orman ve su havzalarının elden çıkmasına yol açar, insanların psikolojisini bozar. 4.3’lük depremi küçük bir deprem olarak algılamalı, bölgenin gerildiğini göz önünde bulundurmalı ve dikkatli olmalıyız” dedi.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir