“Kamu İşçisi Kirayı Ödeyemeden Öldü” – Hamle Gazetesi

Türk-İş’e bağlı sendikalara üye işçiler, 2025 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü’ne ilişkin taleplerini dile getirmek amacıyla Muğla’da dikkat çeken bir eyleme imza attı. AK Parti Muğla İl Başkanlığı önünde toplanan işçiler, temsili tabut ve imam eşliğinde eylem düzenledi. Tabutun üzerine “Kamu işçisi kirayı ödeyemeden öldü, ruhuna Fatiha” yazısı yerleştirildi.
Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan yaklaşık 600 bin işçiyi kapsayan toplu sözleşme görüşmelerinde hükümetin sunduğu zam teklifini yetersiz bulan Türk-İş, eylem takvimi doğrultusunda 81 ilde AK Parti il binaları önünde protesto düzenledi. Muğla’nın Menteşe ilçesindeki eyleme katılan işçiler, “İşçiler burada Şimşek nerede?”, “Vergide adalet istiyoruz”, “Emeğe saygı, işçiye değer istiyoruz” sloganları attı.
Eylemler kararlılıkla sürecek
Eylemde işçiler adına açıklama yapan Ersin Sancaklı, taleplerinin görmezden gelinmesine karşı seslerini duyurmakta kararlı olduklarını belirterek şunları söyledi:
“2025 yılı Toplu İş Sözleşmesi sürecinde kamu işçilerinin insanca yaşam taleplerini görünür kılmak, kamuoyunu bilgilendirmek ve hükümetin sorumluluklarını yerine getirmesini sağlamak amacıyla başlattığımız eylem süreci kararlılıkla devam etmektedir. Geçtiğimiz hafta işyeri önlerinde bildiri okuyarak başladığımız eylemler, bu hafta şehir meydanlarında yapılan kitlesel basın açıklamalarıyla sürüyor.”

TÜİK rakamlarıyla gerçek gizleniyor
TÜİK’in açıkladığı verilerle halkın yaşadığı ekonomik sıkıntıların örtbas edildiğini öne süren Sancaklı, sözlerine şöyle devam etti:
“Artık sabrımız kalmadı. Yoksulluğa, adaletsizliğe, duyarsızlığa tahammülümüz kalmadı. Biz bu ülkenin çalışanlarıyız ama bugün yaşam mücadelesi veriyoruz. Geçim derdi büyürken, bize sunulan sözde zam teklifleriyle alay ediliyor. TÜİK’in rakamları halkın gerçeğini gizliyor. Az kazanandan çok, çok kazanandan az vergi alınıyor. Hayat pahalılığı karşısında maaşlarımız buharlaşıyor. İşte bu yüzden, bu kez de AK Parti il binaları önünde sesimizi yükseltiyoruz.”

Sadaka değil hakkımızı istiyoruz
İşçilerin taleplerini sıralayan Sancaklı, TÜİK verilerine dayalı teklifler yerine, hayatın gerçek koşullarına göre ücret düzenlenmesini istediklerini belirtti:
“İnsanca yaşanabilecek, geçim koşullarına uygun bir ücret talep ediyoruz. Hükümetin sunduğu teklifler, emekçiyi oyalamaktan öteye geçmemektedir. Vergi sistemi adaletsizdir. Az kazanandan çok vergi alınmasına son verilmelidir. Taşeron sistemine, güvencesiz çalışmaya son verilmelidir. Bugün işi olan yarınından endişe duymamalıdır. Biz üretiyoruz, biz çalışıyoruz. Sadaka değil hakkımızı, ikram değil emeğimizin karşılığını istiyoruz. Sefalet değil, onurlu bir yaşam istiyoruz.”
Sancaklı, açıklamasını şu sözlerle tamamladı:
“Unutulmasın; işçiyiz, emekçiyiz, haklıyız, kazanacağız. Direne direne kazanacağız.”
