2. Karabağ Savaşı’nda aldığı ağır yenilginin ardından dış politikada eksen değişikliğine giden Ermenistan yüzünü ABD ve Batı’ya çevirdi. bir yandan, Fransa’dan askeri ve siyasi destek arayışında, diğer yandan, ABD ile ilişkilerini geliştirmek için kolları sıvamış durumda. Son olarak Washington ve Erivan arasında, savunma ile ekonomi alanlarında ilişkileri güçlendirmeyi amaçlayan “Stratejik Ortaklık Komisyonu” anlaşması imzalandı. Törene ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan katıldı. Blinken anlaşmayı, iki ülke arasındaki ilişkilerde dönüm noktası diye niteledi. Mirzoyan ise ilişkilerin bölgesel barış için de önemli olduğunu dile getirdi. “Ermenistan, barış gündemine ve bunun uygulanmasına olan bağlılığını sürdürmekte” diye konuştu.
Batı ile bağlarını derinleştirmeye çalışan Erivan, kısa süre önce de AB üyelik sürecini yeniden başlatmış, Mirzoyan Brüksel ile vize serbestisini de içerebilecek yeni bir ortaklık imzalayabileceklerini söylemişti. Ancak Rusya, Ermenistan’ın Batı ile yakınlaşmasına tepkili. Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksey Overçuk dikkat çeken bir çıkışta bulundu. Ermenistan’ın Avrasya Ekonomik Birliği’ne üye olduğunu hatırlattı. Aynı anda Avrupa Birliği’ne de üye olmasının mümkün olamayacağını savundu. “Bu durum Ermenistan’ı seçim yapmaya zorluyor” dedi. Ve Ermenistan’ın AB tercihini “batan Titanik”e bilet almaya benzetti, “Ermenistan’ın AEB’den çıkması durumunda, ülkede bir yandan enerji ve gıda fiyatları artacak diğer yandan ihracatta yüzde 70-80 oranında düşüş yaşanacak. Dolayısıyla sıradan insanlar gelir ve iş kaybı yaşayacak, daha fazla harcamak zorunda kalacak. Bunun karşılığında Ermenistan vatandaşlarına vizesiz seyahat etme hakkı verilecek ancak Ermenistan’ın nüfusu azalacak. AB’ye üyelik batan Titanik gemisine bilet satın almaya benziyor” dedi.
Erivan yönetimi de Rusya’ya tepkili Rus devlet televizyonunda spiker Dmitri Kiselyov’un Zengezur Koridoru hakkında yaptığı açıklamalar yüzünden Rusya’ya protesto notası verdi. Kiselyov, Ermenistan’ın Zengezur Koridoru’nun açılması talebini göz ardı ettiğini ifade etmiş, bu durumun Azerbaycan için kabul edilemez olduğuna dikkat çekmişti.
O sözlerin ardından, Rusya’nın Erivan Büyükelçisi Sergey Kopirkin Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı. Kiselyov’un açıklamalarının Ermenistan’ın egemenliği ile toprak bütünlüğünü ihlal ettiği savunuldu. Erivan’ın tutumuna rağmen Bakü Zengezur Koridoru projesini hayata geçirmekte kararlı.
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, tüm Türk dünyası için kritik öneme sahip olan Zengezur Koridoru’nun açılması gerektiğine her fırsatta dikkat çekiyor:
“Zengezur Koridoru açılmalıdır ve açılacaktır. Bunu ne kadar erken anlasalar iyi olur. 4 yıldan fazladır bunun müzakerelerle çözülmesini bekliyoruz. Bizi kızdırmasınlar ve anlasınlar ki burada söz sahibi biziz. Azerbaycan, Güney Kafkasya’da öncü ekonomik ve askeri güçtür. Günümüz dünyasında da güç faktörü ön plandadır. Bunu hiç kimse unutmasın.”