İşçiler Zorla Üretime Zorlandı! Nallıhan’daki Maden Ocağında Göçük Faciası

0


Ankara’nın Nallıhan ilçesinde bulunan Kömür İşletmeleri Anonim Şirketi (KİAŞ) Çayırhan işletmesi Hırkatepe maden ocağında, gece saatlerinde meydana gelen göçük meydana geldi. Beypazarı Kaymakamı Vedat Yılmaz, Ankara’nın Beypazarı ilçesindeki maden ocağında meydana gelen göçükte yaralanan işçi sayısının 14’e yükseldiğini, 2 işçinin sağlık durumunun ağır olduğunu bildirdi.



Kredi Çekmek İsteyenler Dikkat :En Düşük Faizle Kredi Veren Banka Açıklandı

Kredi Çekmek İsteyenler Dikkat :En Düşük Faizle Kredi Veren Banka Açıklandı

İŞÇİLER AYAKTA ÜRETİME ZORLANDI

Maden Mühendisleri Odası’ndan yaşanan faciaya ilişkin bir açıklama geldi. Yapılan açıklamada, ocakta üretim yapılan ayak arkasındaki açıklığın kaza anında üretim zorlaması nedeni ile 50-60 metreye kadar çıktığı, işçilerin can güvenliğini tehlikeye atacak bu durumun bertaraf edilmesi gerekirken ayakta üretim zorlanarak işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri ihmal edildiği kaydedildi.

İşte Maden Mühendisleri Odası’ndan yapıla o açıklama:

“Nallıhan ilçesi Çayırhan mevkiinde Kömür İşletmeleri A.Ş. tarafından işletilen Hırkatepe maden ocağında gece vardiyası çalışmaları esnasında meydana gelen göçükte, 14 maden emekçisi yaralanmıştır. Meslektaşımız Enis Özdemir ve maden emekçisi Ferdi Güney’in tedavileri hastanede devam etmektedir.

Kaza, üretim faaliyetlerinin devam ettiği K03 panosunda çalışmalar sürerken üretim yapılan ayak arkasındaki alanın kontrolsüz olarak göçmesi sonucu meydana gelmiştir. Üretim yapılan ayağın arkasındaki eski üretim alanının mesafesinin 60 metreler civarına ulaştığı yönünde bilgiler mevcuttur. Edinilen bilgilerde göstermektedir ki; üretim yapılan ayak arkasındaki alan göçertilerek kontrol altına alınmamış ve 55-60 metreler seviyesine ulaşmıştır. Tavanın bu mesafede patlatma yöntemi uygulanarak göçertilmesi ve işçilerin can güvenliğini tehlikeye atacak bu durumun bertaraf edilmesi gerekirken ayakta üretim zorlanarak işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri ihmal edilmiştir. Yeraltı üretiminde ayak arkası açıklığının tavan şartları da dikkate alınarak kontrollü olarak göçertilmesi gerekmektedir. Bu açıklık belli bir mesafenin üzerinde olduğu ve kontrolsüz olarak göçtüğü takdirde oluşacak yüksek basınç, ocak içinde bulunan işçiler ve ocak ekipmanları için ciddi tehlike oluşturabilmektedir. Ocakta metan ve diğer gazlar mevcut ise bu tehlike daha da artar. Bu ocakta üretim yapılan ayak arkasındaki açıklığın kaza anında üretim zorlaması nedeni ile 50-60 metre civarında olduğu yönünde bilgiler alınmaktadır. Gerekli önlemleri almadan maden emekçilerini üretime zorlayanlar ve Kömür İşletmeleri A.Ş. yöneticileri kazanın asıl sorumlularıdır.

Tekrar soruyoruz:

Gerek madencilik bilim ve tekniği gerekse işçi sağlığı ve iş güvenliği mevzuatı açısından üretim yapılan ayak arkasında bu büyüklükte açık alan bırakmanın riskli olduğu bilinmesine rağmen üretime devam etmekte neden ısrar edilmiştir?

Yeni ihalesi yapılmış bir sahada devir tarihinden önce mevcut işletmeci olan Kömür İşletmeleri A.Ş.’nin üretimi zorlayabileceği ve işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerini ikinci planda tutabileceği göz önünde bulundurularak kamu kurumları tarafından gerçekleştirilen denetimler bu süreçte neden sıklaştırılmamıştır?

Madencilik bilim ve tekniği her kazayı önleyebilecek nitelikte gelişmiş durumdadır. Daha fazla üretim ve daha fazla kâr hırsıyla yapılan madencilik ise bilimi ve tekniğe ikinci plana atarak facialara davetiye çıkarmak, maden emekçilerinin can güvenliklerini tehlikeye atmak demektir. Maden emekçileri, meslektaşlarımızın can güvenliğini tehlikeye atan bu madencilik sistemi üretimden denetime kadar tüm aşamalarda yeniden düzenlenmeli, denetleyici kamu kuruluşları kâr ve üretim hırsını bilimin ve tekniğin önüne geçiren işletmecilik anlayışına karşı ağır yaptırımlar uygulamalıdır.

Tüm kamuoyu kazanın gerçekleştiği mevcut sahadaki ihale sürecine karşı çıkarken; bu sahanın yeraltı madenciliği konusunda tecrübesi ve kültürü tartışmalı olan bir firmaya verilmesi de önümüzdeki süreçte mevcut sahada işletmecilik faaliyetlerinin devamı sırasında kamu yararı ve maden emekçilerinin can güvenliklerinin sağlanması konusunda ciddi sorunlara yol açabilecek, benzer kazaların meydana gelmesine neden olacaktır.

Mevcut sistem, madenlerde can güvenliğimizi hiçe sayarak bizleri ya mağdur ya da sanık olarak suçlu ilan etmektedir. Bu sistemin, ihmallerin ve üretim zorlamalarının kurbanı olmak istemiyoruz. Meslektaşımız Enis Özdemir ağır yaralıdır ve tedavisi sürmektedir. Tüm dileklerimiz bir an önce meslektaşımız Enis Özdemir ile birlikte tüm maden emekçilerinin sağlığına kavuşmasıdır. Faciada yaralanan tüm maden emekçilerine acil şifalar diliyor, ilerleyen süreçte konunun gerek hukuki gerekse teknik boyutları takip ederek kamuoyunu bilgilendireceğimizi belirtiyoruz.

Kaynak: ODA TV

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir