Anadolu’nun En Eski İskeletleri Seydikemer Girmeler’de Ortaya Çıkarıldı

0


Muğla’nın Seydikemer ilçesine bağlı Girmeler Mahallesi’nde yürütülen arkeolojik kazılarda, Batı Anadolu tarihine ışık tutacak önemli bulgulara ulaşıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Akdeniz Üniversitesi’nin desteklediği çalışmalarda, kazılar Prof. Dr. Taner Korkut başkanlığında, alan sorumlusu Prof. Dr. Burçin Erdoğu tarafından yürütülüyor.

Whatsapp Image 2025 04 15 At 21.14.47 (2)

14 Bin Yıllık Yerleşim Alanı

Kazı çalışmalarının yapıldığı Girmeler Höyüğü’nün, bölgedeki mağaraların ağzında ve dışında yok edilmiş bir höyüğün tabanında yer aldığı belirtiliyor. Prof. Dr. Erdoğu, Girmeler’deki ilk yerleşimin 14 bin yıl öncesine kadar uzandığını ve asıl amaçlarının bu erken dönem kültürel katmanları ortaya çıkarmak olduğunu ifade etti.

Whatsapp Image 2025 04 15 At 21.14.48



Seydikemer'deki Trafik Kazasında Hayatını Kaybeden Gençler Son Yolculuğuna Dualarla Uğurlandı

Seydikemer’deki Trafik Kazasında Hayatını Kaybeden Gençler Son Yolculuğuna Dualarla Uğurlandı

Batı Anadolu’da Tarımın Başlangıç Noktası

Kazılarda elde edilen veriler, milattan önce 9. binyılda burada yaşayan toplulukların, yuvarlak planlı kulübelerde yaşadıklarını ve ilk kez tarımı denediklerini ortaya koyuyor. Erdoğu, bu insanların hala avcı-toplayıcı yaşam tarzına sahip olmalarına rağmen tarımsal üretimi denediklerinin anlaşıldığını söyledi.

“Girmeler kazısı, bugüne kadar Batı Anadolu’da ilk yerleşimlerin doğudan gelen göçlerle oluştuğu yönündeki genel kabulleri tamamen değiştirdi,” diyen Erdoğu, bölgedeki yerleşimin doğrudan, yerli bir kültürel evrim süreciyle oluştuğuna dikkat çekti.

Whatsapp Image 2025 04 15 At 21.14.47 (1)

Antik DNA’da “Erken Anadolu Geni”ne Rastlandı

Girmeler’de ortaya çıkarılan iskeletler üzerinde yapılan antik DNA çalışmaları ise büyük bir bilimsel keşfi beraberinde getirdi. Kazı ekibi, bu iskeletlerde Orta Anadolu’da Pınarbaşı’nda bulunan, milattan önce 17 bin yıllarına tarihlenen bireylerde görülen “erken Anadolu geni”ne rastladı. Bu bulgu, Batı Anadolu’daki ilk tarımcı toplulukların genetik olarak yerli olduğunu ve Girmeler halkının bu toplulukların atası olduğunu ortaya koyuyor.

Seramiğin ve Ritüel Yapıların İlk Örnekleri

Girmeler yerleşiminde ayrıca, Batı Anadolu’da seramik üretiminin ilk örneklerine de rastlandı. Prof. Dr. Erdoğu, çanak çömlek yapımının burada başladığını belirterek, bunun da arkeolojik açıdan önemli bir gelişme olduğunu vurguladı.

Yerleşim alanının kenarında ortaya çıkarılan, törenler ve ritüel amaçlarla kullanıldığı düşünülen üç özel yapı da dikkat çekiyor. Küçük taş parçaları ve sönmüş kireçle yapılan terrazzo tabanlara sahip bu yapılarda geometrik ve çizgisel desenler bulunuyor. Bu özel yapılardan birinin altında bulunan gömüler ise Batı Anadolu arkeolojisinde bir ilk olarak kayıtlara geçti.

Girmeler Höyüğü’ndeki bulgular, yalnızca bölge tarihine değil, aynı zamanda insanlık tarihindeki tarım devriminin Batı Anadolu ayağına dair önemli veriler sunuyor.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir