MUSKİ’ye Milyonluk Ceza Yolda: Su Depoları Sağlık Tehdidi Saçıyor

Denetimlerde, Muğla genelinde 15’e yakın şebekede klorür, demir, sodyum ve nitrat seviyeleri öngörülenden fazla çıktı. MUSKİ’ye Halk Sağlığını Tehdit eden depolarla ilgili milyonlarca lira para cezası kesileceği öğrenildi.
Turizm Cenneti Bodrum’a su temin eden 4 şebekede klorür, sodyum ve demir değerleri uygun olmadığı belirlendi.
Muğla İl Sağlık Müdürlüğü Muğla genelinde içme kullanma suyu denetimlerine aralıksız devam ediyor.
Muğla Sağlık Müdürlüğü yetkilileri Sağlıklı içme kullanma suyunun halkın tüketimine sunulması görevinin Muğla Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (MUSKİ) sorumluluğunda olduğuna işaret ederek, Muhabirimiz Kenan Gürbüz’e şu bilgileri verdiler:
“Muğla İl Sağlık Müdürlüğü Çevre Sağlığı ekiplerimizce yapılan su sanitasyonu çalışmaları kapsamında kaynak, kaptaj, depo ve isale hattında tespit edilen eksiklikler giderilmek üzere MUSKİ’ye bildirilmektedir.
Günlük bakiye klor ölçümleri anlık paylaşılarak klor dengelemesi sağlanmaktadır. Su, yaşam için vazgeçilmez bir kaynaktır ve temiz suya erişim, halk sağlığının korunmasında kritik bir rol oynar.
Şebeke suyu, genellikle su kaynaklarından alınarak arıtıldıktan sonra dağıtım sistemleri aracılığıyla tüketicilere ulaştırılır. Bu süreçte su depoları, suyun kalitesinin korunması ve ihtiyaca göre düzenli olarak sunulması için hayati öneme sahiptir. Ancak, su depolarının yetersiz bakımı veya kontaminasyonu halk sağlığını tehlikeye atabilir. Depolarda uygun saklama koşulları sağlanmadığı takdirde su, bakteri, virüs ve parazitler gibi mikrobiyal etmenlerle kontamine olabilir. Bu durum ishal, tifo, kolera gibi bulaşıcı hastalıkların yayılmasına neden olabilir. Su depolarının yapımında kullanılan malzemelerin kalitesiz olması, paslanma veya çevresel kirleticilerin suya karışması, insan sağlığını olumsuz etkileyebilir”
SU DEPOLARI HALK SAĞLIĞI AÇISINDAN ALARM VERİYOR…
Muğla İl Sağlık Müdürlüğü ekiplerinin 2024 ve 2025 yılında il genelinde yaptığı rutin denetimlerde Muğla genelinde 15’e yakın şebeke de klorür, demir, sodyum ve nitrat seviyeleri öngörülenden fazla çıktı.
Bu gelişme üzerine Muğla İl Sağlık Müdürlüğünün MUSKİ’ye durumu resmi yazı ile bildirerek 120 gün süre verdiği, depoların Halk Sağlığı açısından ivedilikle uygun hale getirilmesini istediği aksi halde üzerine de cezai işlem uygulama kararı aldığı öğrenildi.
BODRUM’DA 4 ŞEBEKEDE DEĞERLER İNSAN SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR
Turizm Cenneti Bodrum’a su temin eden 4 şebeke de Klorür, sodyum ve demir değerleri uygun olmadığı belirlendi.
Sağlığa uygun çıkmayan içme ve kullanma sularının 4’ü Bodrum’da, 3’ü Datça’da, 6’sı Milas’ta ve 1’i Seydikemer’de bulunuyor.
Uygunsuz her içme ve kullanma suyu şebeke hattı için 210 Bin 622 TL olmak üzere MUSKİ’ye depolar Halk Sağlığı açısından ivedilikle uygun hale getirilmezse milyonlarca lira ceza kesileceği öğrenildi.
Yapılan çalışmalarda depoların çoğunluğunun halk Sağlığı açısından riskli durumda olduğu ve havalandırma yetersizliği koruma alanı yetersizliği güvenlik yeterlikleri hijyen yetersizliklerinin hat safhada olduğu da belirlendi.
MUSKİ 120 Gün Süre Yetersiz
MUSKİ Yetkilileri ise muhabirimiz Kenan Gürbüz’e bahse konu depoların çoğunluğunun MUSKİ Genel Müdürlüğü kurulmadan önce Köy Hizmetleri, İl Özel İdaresi, ilçe ve belde belediyeleri tarafından şahıs ve orman arazilerine inşa edildiğine işaret ederek şu bilgileri verdiler:
“Muğla’nın Büyükşehir Belediyesi statüsüne geçmesi sonrası söz konusu depolar İdaremize devredilmiştir. MUSKİ Genel Müdürlüğü olarak, sorumluluğumuza devredilen içme suyu depolarında sonraki yıllarda yaptığımız bakım, onarım ve iyileştirme çalışmalarında yürürlükteki yönetmelik hükümlerine azami özen gösterilmektedir.
Örneğin 2024 yılında 151, 2025 yılı ilk 4 aylık süreçte ise 122 içme suyu deposunda bakım onarım ve tadilat çalışması gerçekleştirilmiştir. Ayrıca depo giriş kapıları sağlam kilit sistemleriyle yenilenmiş; havalandırma menfezlerine haşere girişini engelleyecek sineklikler takılmış; depoların iç temizlik ve dezenfeksiyon işlemleri periyodik olarak gerçekleştirilmektedir. Bu sayede vatandaşlarımıza sağlıklı ve kesintisiz içme suyu temin edilmesi hedeflenmekte olup ekiplerimiz il genelindeki tüm içme suyu depoları ve su kaynaklarında rutin bakım-onarım faaliyetlerine devam etmektedir.
Söz konusu diğer depoların etrafının koruma alanı oluşturmak için tel çit ile çevrilmesi, manevra odası eklenmesi vb. yapım işlemlerin yapılabilmesi için gerekli izin irtifak ve kamulaştırma işlemlerinin tamamlanması gerekmektedir. Depo etrafına tel örgü çekilmesi, manevra odası inşası, betonarme onarımlar ve su kaçaklarının giderilmesi gibi yapısal nitelikli işler; teknik keşiflerin yapılmasını, gerekli izinlerin alınmasını, bütçe teminini ve planlama-ihale süreçlerinin tamamlanmasını gerektirmektedir.
Bu nedenle, bahsi geçen tüm yapım işlerinin 120 gün gibi sınırlı bir süre içerisinde fiziksel olarak tamamlanması mümkün görünmemektedir. Bununla birlikte, yapım gerektirmeyen eksikliklerin giderilmesi için harekete geçilmiş olup bu kapsamdaki çalışmalar ivedilikle tamamlanacaktır”
Öncelikli olarak kapıların kilit altına alınması, sineklik takılması, sabit merdivenlerin kaldırılması gibi yapım işi gerektirmeyen eksikliklerin giderilmesine tarafımızca başlanmıştır. Kalan yapısal nitelikli işler için detaylı iş programı ve termin planı hazırlanmaktadır”
Muhabir: KENAN GÜRBÜZ